Aandachtig luisteren naar je eigen stem.

Aandachtig luisteren naar je eigen stem

Door: Titia Bloemhof

Mijn ervaring als muziekdocent is dat leerlingen luisteroefeningen spannend en erg leuk vinden. Ik ben zelf vaak verbaasd over de bereidheid van leerlingen om te luisteren. In enkele zeer drukke klassen waar orde houden mij veel moeite koste, was het luisteren naar mijn stemvork een favoriete bezigheid. Deze weldadige gebundelde aandacht creëert een opening om lesstof te willen ontvangen. Echt luisteren vraagt om helemaal beschikbaar te worden en als je helemaal beschikbaar bent, kan er flow ontstaan. In flow gaan dingen veel efficiënter, dus luisteren is, in tegenstelling tot wat ons hoofd ons wijsmaakt, zeker geen tijdverspilling.

Echt luisteren vraagt van ons dat we resultaten durven loslaten. Dit is de paradox. Juist als je niet zo hard je best doet om ergens te komen, komt het naar je toe.

Door te luisteren creëer je samen met de leerlingen een veld van aandacht waarin de te volgen route stap voor stap zichtbaar wordt. Een route die jij alleen niet had kunnen bedenken. Het begint bij luisteren naar jezelf, naar je innerlijke stem. Van daaruit kun je ook oprecht beschikbaar zijn om naar anderen te luisteren en te luisteren naar wat nodig is in de groep.

In deze workshop gaan we luisteren naar de samenklank van onze stemmen. We creëren een veld van aandacht door te luisteren naar onze stemmen. De stem verhult immers niets. Door niets te verbergen en de bereidheid alles te willen horen, worden we ook beschikbaar voor flow. Onze stem is 100 % eerlijk en wijst ons de weg als we bereid zijn te luisteren. Titia Bloemhof is muziekdocent en stemcoach.