Vrije wil.

Vrije wil

Profielfoto Jan den Boer

Door: Jan den Boer

Schakel door naar je hart.
Het trainen van de vrije wil.

Veel scholen zijn vooral gericht op cognitieve kennis. Het aantal kinderen met gedragsproblemen neemt toe. Door het gebrek aan sociale vaardigheden ontstaan problemen met gezag. Als er regels opgesteld worden, dan wordt verwacht dat kinderen die begrijpen en kunnen toepassen, zonder dat deze voorgeleefd worden door leraren en geoefend worden door leerlingen. Recente inzichten in de werking van de hersenen laten echter zien dat we met onze cognitieve kennis ons gedrag nauwelijks direct kunnen beïnvloeden. Dat is de beperktheid van de vrije wil.

Veel van ons gedrag wordt gestuurd door min of meer onbewuste emoties. Het bewuste gevoel, leven vanuit het hart, kan echter onderscheiden worden van die emoties. Het gevoel is volgens hersenonderzoekers als Antonio Damasio essentieel in ons bewustzijn en de sturing van ons gedrag. Het is mogelijk dit gevoel te trainen vanuit doordachte intenties. De vrije wil is het kiezen van de intentie, het aangepaste gedrag ontstaat door het oefenen.

Kennis, discipline en regels zijn op zich belangrijk, maar krijgen pas betekenis als ze ook geoefend worden, zodat het een doorvoelde ervaring wordt.

In de workshop geeft Jan den Boer een toelichting op deze manier van leren en praktische oefeningen waarin je dit zelf kunt ervaren.

Deze workshop is gebaseerd op het boek van Jan den Boer: Schakel door naar je hart. Het trainen van de vrije wil, welke in oktober uitkomt bij Synthese.